De saknar nog sin dypöl, grodorna. Det är säkert därför de skriker så högt på nätterna. Den unkna, ljuvliga doften av stillastående vatten och allmänt förfall har ersatts – ve och fasa! – av stinkande klor. Vattnet är turkost, inte längre grönt och för min inre syn ser jag hur de irrar, grodorna, vilsna och desperat letande efter dyn som inte längre finns.

När jag de senaste morgnarna gjort min inspektionsrunda i den förunderliga trädgården, har jag därför tvingats till stora räddningsinsatser vid poolen. När täcket rullats undan har minst en groda lyckats ta sig under det och kämpat sig utmattad för att ta sig upp inför mina förskräckta ögon. 

Jag ingriper naturligtvis genast och räddar de stackarna. Jag är ju ansvarig för att deras gamla favorittillhåll inte längre finns, resonerar jag. Sedan kan man alltid hoppas att de i djup tacksamhet äter upp allt i insektsväg, så att vi slipper de irriterande flygfäna. Fast det kanske är att tillskriva grodorna ett större känsloregister än vad deras små gröna uppenbarelser mäktar med?

Dock, även grodor kan behöva lite omtanke och här finns just nu inte så många andra att konkurrera med om den uppmärksamheten.