Etiketter

, ,

Läser i Sunday Times att engelsmännen flyr Frankrike till förmån för  Spanien och Italien. Där är det köparens marknad med priser som sjunkit med uppemot 20% sedan 2008.

I Frankrike har priserna istället stigit, om än blygsamt. Låter ju då som om en fransk egendom kan vara en något säkrare investering och det är mycket riktigt inte heller sjunkande priser på annat håll som lockar, utan rädslan för vad Hollande skall hitta på härnäst. Ett ökat skattetryck på de hyresintäkter alla utsocknes håvar in på sitt franska semesterboende, liksom den nya vinstskatt vid försäljning, som snart träder i kraft i Frankrike, skrämmer många. Hur dessa skatter sedan kommer att kunna kvittas mot den skatt som betalas i det egna landet är ännu så länge en öppen fråga.

Så blir jag då orolig för våra finanser? Inte nämnvärt. Vi har nyss köpt och har inga planer på att sälja och det är vårt hem i solen, inte ett hyresobjekt.

Frågan är dock hur stor nytta dessa skattereformer kommer att göra? Hur många ”utsocknes” husägare finns det och hur mycket har de bidragit till sysselsättning och annat matnyttigt i landet? Är det värt det att skrämma bort dem eller biter sig fransoserna med Hollande i spetsen där bak?

Om allt detta anade vi intet när vi skrev på i november förra året men för vår del hade det inte ändrat något. Att det var oroligt i Euroland var i medvetna om redan då men vilka uttryck det skulle ta sig var och är svårt att sia om. Tror dock inte att jag hade vågat köpa ett hus i Grekland…