Etiketter

, , , ,

Jag står på Svenska mässan och väntar på att Sveriges skolledare skall ha lyssnat färdigt på ett föredrag om ”nudging”. Eftersom jag inte själv är där och lyssnar, vet jag inte riktigt vad det går ut på, så om det skall jag inte orda. Däremot innebär föreläsningen totalt dödläge i mässhallen och jag får tid att reflektera över min omgivning för dagen.

Det lär vara publikrekord och det märks när alla väller ut ur kongresshallen och med långa pensionatsarmar kastar sig över borden med förfriskningar. Ett av borden står alldeles framför vår monter, där jag och dariläraren Yosef står beredda att berätta allt om modersmålsundervisning som fjärrlösning.

Fast om sanningen skall fram verkar smoothiesar och kaffe intressantare än fjärrlösningar och jag förstår dem; mässtramp och mer eller mindre gäspiga föredrag mellan guldkornen gör också den mest ihärdiga mässbesökaren omåttligt trött. Och hungrig.

Skålen med godis väcker både beundran och habegär men svenskar (det är en synnerligen homogen tillställning, detta) är blyga och närmar sig skålen, och därmed montern, ytterst försiktigt och blygt. Men tar du en Dumle, då får du stanna lite och prata med mig, så jag spänner ögonen i dem och börjar orera!

Vi är de enda som erbjuder fjärrlösningar för modersmål på mässan och det väcker ett visst intresse. Desto flera är de som hyr ut rektorer, lärarvikarier och skolhälsopersonal, liksom företag som erbjuder andra, för mig mer obskyra tjänster. Det är alldeles omöjligt att inte reflektera över vad alla dessa marknadsföringsresurser istället hade kunnat användas till. I andra änden skall en hett eftertraktad kund betala och kunden i det här fallet är alltid en skola.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så utbildning är geschäft, vare sig du vill det eller inte, men att stånga sig in och att etablera sig som en så liten enskild utbildningsaktör som vi är tar tid, trots att många blir genuint intresserade när vi berättar.

Lite halvkaxigt vill jag mena att vi är något riktigt bra på spåren och jag är så övertygad om fjärrlösningarnas förträfflighet att jag tycker att fler skall få nytta av vad vi hunnit arbeta fram, så; nu är det dags för oförblommerad reklam riktad till er och era likasinnade frankofila vänner, kära bloggläsare!

Vi drar nämligen igång en fjärrkurs i franska redan nu i vår. I kursen ingår, för dem som så önskar, en vistelse på Maison Vieussan tillsammans med vår entusiastiska fransklärare, Johanna Mård Karlsson. Där sätts de nyvunna kunskaperna på prov på utflykter, vid middagsbord och på lektionspass. Det fina med just fjärrlösningen är att deltagarna kan befinna sig varsomhelst, så de som mot förmodan väljer att inte följa med på resan, kan ändå delta på lektionspassen och låta sig suktas av de formidabla miljöerna i bakgrunden!

Visst låter det alldeles fabulöst?

Vill du veta mer?

Då klickar du på bilden, så kommer du till ett infoblad med mer detaljer:

Om du genast blir så intresserad att du utan dröjsmål vill anmäla dig, kan du mejla mig på elisabeth@kennari.se, så kontaktar jag dig!

Jag får lite Brasse-feeling och känner att jag måste utbrista:

”E inte de fiffigt?”