Etiketter

, , ,

Hur var det nu med det nedhuggna trädet? Samma träd som ställt till med så mycket oreda och slagit sönder de fina hängrännorna av keramik?

”It’s not a good tree” sa Bertrand med en sådan pondus att det inte återstod något annat än att ge klartecken för radikal amputation. När han sedan svepte med armen över älskade trädgården och konstaterade att ”you have many trees”, så var trädets öde till sist beseglat. Trädet – ett i mina ögon ljuvligt acaciaträd – som hade den dåliga smaken att stå för nära huset, har nu enligt uppgift förvandlats till en stubbe.

Alltså har vi ved så det räcker till halva byn, så jag antar att det börjar bli dags att kontakta en sotare för att säkerställa att inga döda kråkor täppt till rökgångarna innan vi börjar elda i öppna spisen!

Arbetet betalas med checkar och det känns lite ovant och rentav en smula nostalgiskt; jag minns när jag fick mitt första lönekonto i Östgötabanken och kände mig så väldigt vuxen när jag fick plocka fram mitt checkhäfte i lilla ICA-affären nära studentlägenheten där jag bodde. När slutade man egentligen använda checkar i Sverige? Minns iallafall att jag kasserade det sista kvarvarande.

I Frankrike, däremot, är checkarna det vanligaste sättet att till exempel betala hantverkarna för utfört arbete och eftersom vi fortfarande inte fått uppgifter om internetinloggning från vår franska bank, är checkbetalning hittills det enda sättet, förutom kontant dito, som smidigt gör oss skuldfria.

Så kom häromdagen också sluträkningen på travertingolvet, utan obehagliga överaskningar och med förfrågan om vem av oss som skall göra rotavdraget på arbetet. Allt hanteras av vår köpemäklare Ewa, som fortsätter att hjälpa och stötta oss med alla möjliga praktiska bestyr. Eftersom möjligheten att dra av arbetskostnaderna med hjälp av ROT gynnar oss, måste jag rimligtvis tycka att det är en trevlig tingens ordning. Fast jag får inte riktigt ihop det; på vilket sätt gynnar det svensk ekonomi eller svensk sysselsättning att jag får dra av kostnaden för ett arbete utfört långt utanför Sveriges gränser och av en hantverkare på plats? Lite märkligt är det väl ändå?

Men, okej då, kära Skatteverket, jag lovar att sätta sprätt på pengarna här hemmavid för att på så sätt återbörda en del av slantarna till den svenska skattkistan!