Etiketter

, , , ,

… och jag njöt sommartemperaturer, sol och fågellåt tillsammans med mina målarkurskamrater på en terrass i Magalas.

Nu är det inte så att jag gått och tjuvhållit på en konstnärsådra och ägnat helgen åt att slipa på en sådan med hjälp av en akvarellkurs eller något annat i den vägen. När det gäller sådant är jag tämligen obildbar, kanske framförallt för att tålamod inte är min starkaste gren.

Istället är det den ädla, väldoftande och miljövänliga konsten att med en blandning av ägg av god ekologisk kvalitet, vatten, linolja och naturliga färgpigment ge liv och lyster åt de dystraste av väggar.

IMG_6814

Eller golv. Eller nyinstallerade räcken av smidesjärn, dörrar, fönster, möbler. Eller tyger, för den delen.

Milis Ivarsson från Av Jord höll i de två dagarna

Hanging on every word

Hanging on every word

och nu sitter jag här i stearinljusskenet i mitt murvelhus inspirerad och med nypåfylld energi. Hur jag skall hinna jobba är en gåta. Jag har ju så mycket måleriarbete att stå i.

När Milis kom loss och pratade om sin passion för färger, var det bara att kapitulera och hänga på. Hon pratade om valörer, kulörer, temperaturer, ljusvågor, toner, mineraler, jordarter, kvaliteter och egenskaper hos äggen, linoljan, underlaget och jag lärde mig mängder; fick ord på och förståelse för annat.

Vi fick se lyckade och ännu inte fullt så lyckade exempel på färgval i värdparet Annika och Eriks spännande hus:

Efter en ordentlig duvning i färglära och en inte försumbar lektion i beståndsdelarnas kemi,

linolje- och äggmolekyler...

linolje- och äggmolekyler…

blev det dags att känna på hur färgerna beter sig i praktiken:

Målarworkshop i värmande eftermiddagssol

Målarworkshop i värmande eftermiddagssol

Milis instruerar

Milis instruerar

Alla provar. Alla gör fel. Milis instruerar. Igen.

Alla provar. Alla gör fel. Milis instruerar. Igen.

Penseln rakt upp, så färgen når ner

Penseln rakt upp, så färgen når ner

Värdfolket visar hur en slipsten skall dras - eller en hur en målarpensel skall svepas

Värdfolket visar hur en slipsten skall dras – eller en hur en målarpensel skall svepas

Det går bra nu!

Det går bra nu!

Viktigt med rätt penslar också.

Viktigt med rätt penslar också.

TLC på gammal fönsterlucka

TLC på gammal fönsterlucka

Tar på krafterna att måla - eller var det solen som lockade…?

Tar på krafterna att måla – eller var det solen som lockade…?

Milis lämnar ingenting åt slumpen och på övningarna i måleri av gamla fönsterluckor följde sträng inskärpning av vikten av att tvätta penslarna ordentligt efter avslutat arbete. Med olivoljetvål. Naturligtvis.

Många idéer till det stora rummet i murvelhuset fick jag med mig. Fyrkanten innanför ytterdörren, till exempel. Där skall nog betonggolvet målas i en rödbrun nyans, efter att ytan fått sig en omgång med kiselgur för att få den slät och fin.

IMG_6813

Så vad skall de närmaste dagarna i Murviel innehålla? Umgänge, förstås – ofrånkomligt och så ohemult trevligt att det hamnar högt på prioriteringslistan. Så införskaffande av olivtvål gjord på bara olivolja och inget annat

Hur många användningsområden som helst - bara man vet hur!

Hur många användningsområden som helst – bara man vet hur!

och sedan vidtar tvätt av alla de ytor som skall få sig en omgång grundfärg. Så mycket mer hinns nog inte med den här vistelseomgången, om grundfärgen skall hinna oxideras ordentligt innan det är dags för kolorering. Fast man vet aldrig; om dagens torra, soliga väder har knuffat undan de senaste dagarnas höga luftfuktighet kan det kanske gå med vindens fart?