Etiketter

,

Det är en trafiksommar i år igen. Det brummar och skramlar dagarna igenom på gatan utanför vårt hus. Det tystnar ungefär samtidigt som mörkret faller och tornsvalorna tar vid.

Men idag är ingen vanlig dag.

Idag tystnade trafiken som på en given signal, ganska exakt en timme innan Tour de France-karavanen beräknades komma och vi kunde lojt vandra gatan fram utan minsta fara för vare sig liv eller lem.

Vi började denna spännande festdag hos de nya svenskarna i byn och fick en genomgång av allt tourrelaterat av en cykelentusiast på besök.

En riktig pärla har de hittat, våra nya bygrannar

En riktig pärla har de hittat, våra nya bygrannar

Så hem för en stadig brunch innan vi placerade oss utanför Claes och Evas hus:

IMG_4927

En alldeles speciell känsla var det att sitta vid en fullkomligt biltom bygata och lyssna på fågelsången. Mitt på dagen. Det händer ju liksom inte. Med två timmar kvar innan huvudpersonerna skulle swisha förbi, ägnade jag mig åt att förutom att slurpa ädla drycker, även upptäcka environgerna. Nog så intressant som monsterbilar med allehanda avancerade reklamtillbyggnader, om du frågar mig;

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kamerans objektiv valde att lägga av strax innan cyklisterna var på ingång men jag räddades av herr Lindberg Junior, som raskt plockade fram ett objektiv som jag fick låna. Et voila;

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så brakade det igång. Den till synes ändlösa karavanen öste genom byn ackompanjerad av stort jubel. Sedan kom cyklisterna – tätpositionen först;

IMG_0498

Och sedan den stora klungan;

Klicka på bilden för filmklipp!

Klicka på bilden för filmklipp!

Under tiden bjöd C och E på rosé medan den något kylslagna förmiddagen övergick i mera normalfransk eftermiddagsvärme. Inte hetta idag, till cyklisternas glädje, kanske, utan som en riktigt fin svensk sommardag med en behagligt sval bris. Passande, eftersom eftermiddagen tillbringades på en solig bytrottoar.

Nu sitter jag på min veranda medan vinden envist rycker i trädtopparna och försöker sortera intrycken innan det är dags för nästa byfestlighet; den traditionsenliga nationaldagsaftonsfesten. Klockan 8 bänkar vi oss på Le Café Nouvel, tidigare Taverne Lea för att äta, sjunga Marseljäsen och sedan gå fackeltåg genom byn.

Dukat för nationaldagsfest på Léas

Dukat för nationaldagsfest på Léas 2013

I år blir det förhoppningsvis en avslutning chez nous med lika traditionsenligt konstsim. Fortsättning får följa.