Etiketter

, , , , ,

En av de saker jag inte hade räknat med när vi slog till och köpte vårt franska retreat var att vi skulle få så många nya vänner. Kanske hade jag till och med rynkat lite på näsan om någon sagt det och tänkt att inte åker man väl till Frankrike för att umgås med andra svenskar? Men se, det är precis vad vi gör, framförallt för att det är så rackarns trevligt, otvunget och naturligt! Dessutom är det lite av en överlevnadsstrategi, för vi kan tipsa varandra om hantverkare, gott vin, bra utflykter, duktiga fransklärare och annat matnyttigt som man kan behöva veta när man är ny i området. Så förutom att det vore en smula förmätet att rynka på näsan åt sådant, så vore det rent av dumt att inte utnyttja den kunskap om byn som finns hos dem som ägt hus där längre än vi.

SuperU i grannbyn Thèsan har en avdelning för engelska delikatesser. Börjar de sälja falukorv och svenskt kaffe, kommer jag nog ändå att börja rynka på näsan! Risken är dock minimal med våra nyfunna vänner, för här vältrar vi oss i inhemska ostar, korvar, viner och annat som är typiskt för området.

Sandra, hennes man vid grytorna och sommarkyparen på Taverne de Lèa känner oss väl vid det här laget och nu har de lyssnat länge nog på min stapplande franska för att våga möta mig halvvägs med den engelska de kan. Kyparen hävdar med bestämdhet att jag måste lära mig sydfranskt uttal hellre än snobbig parisfranska och jag gör så gott jag kan medan han får sig goda skratt åt mina tafatta försök.

Kontakt är också ordentligt etablerad med snickare Loubet i byn och elektrikern Kevin från Croydon, som bott i området i åtta år, liksom med Sandrine, som jag hoppas kunna få samarbeta med vid upprättandet av en aldrig så liten verksamhet på plats. Och hur har jag då kommit i kontakt med dem? Jamen, genom svenskarna i byn, naturligtvis!

Denna alldeles föredömliga gemenskap med innevånarna i byn, svenska såväl som franska, är alltså en oväntad bonus som gjort semesterlivet i Murviel så mycket enklare. Känner man sig frestad, finns det nu lyckligtvis ett fantastiskt trevligt byhus till salu. I sagda hus har vi sippat vin och ätit god mat i kvällssolen på takterrassen.

Allt är tipp-topp, har gamla, gamla anor och ligger inne i den medeltida cirkuladedelen i hjärtat av byn. Bra, inte minst med tanke på att gatorna här är så smala att genomfart inte är att tänka på.

Kolla här får du se, om du blir nyfiken:

http://www.blocket.se/vi/41692550.htm