Etiketter

, ,

Det händer saker i den murvielska trädgården medan jag själv puttrar omkring och småfixar.

Jag inledde gårdagen med ett byggmöte tillsammans med PG Batiment, firman som vi hade tänkt skulle plasta in vår pool. Nu blir det som sagt ingen plastad pool, åtminstone inte ännu, men eftersom handpenningen redan är betald och devisen påskriven, plockade vi raskt fram ett av de andra planerade projekten och nu går istället startskottet för en frukostveranda utanför köksdörren. Den fula betongplattan

IMG_1502

får utgöra fundamentet för verandan, som kommer att löpa längs med baksidan på huset och som avslutas med en ny trappa. Trappan skall bli bredare, få djupare steg och behagligare steghöjd. Den får löpa längs med väggen till en avsats och sedan fortsätta i 90 graders vinkel ut mot den lilla gården nedanför.

IMG_1503

Den skall byggas i betong och när det råa skalet sedan är på plats, bestämmer vi räcken, carrelage och om verandan skall få ett enkelt tak eller inte:

verandatak

Till exempel något sådant här…

Betongplattan med de gamla vincavarna under är förstås en viktig del av husets historia men under de fyra år vi haft huset, har vi gång på gång kliat oss i barret och funderat på hur vi skulle kunna utnyttja ytan till något bra. Det senaste året har det handlat om att bygga en veranda direkt ut från köksingången för att ha en uteplats i direkt anslutning till huset. Tidig vår och sen höst/vinter saknar vi det och måltiderna al fresco blir färre än vad de skulle behöva vara.

Så många frågor och så svårfångade svar.

Ett spörsmål är om du fortfarande är med mig eller om du har tröttnat på renoveringstjatet?

Jag tänkte nämligen raskt gå över till trädgården. Bertrand har inrättat ett veritabelt privatgym här och kånkar på tunga stenar upp och nerför trappor. Hela dagen igår höll han på.

IMG_9841

Klicka på bilden för ett filmsvep!

Arbetsmoralen vet inga gränser och det blir så bra. Han och kollegan Robin har fått i stort sett fria tyglar när det gäller utformningen av trädgården och jag tror att han tycker att det är lite skoj också, även om det måste vara sk-tjobbigt. Bertrand arbetade solokvist hela dagen, men sent på eftermiddagen kom Robin förbi och de diskuterade, vilt gestikulerande, och sedan kom de upp till mig i huset med nya idéer. Det  är kreativt, härligt och spännande.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det blir en liten ”stenbäck” längs med slänten:

"Bäcken" skall rinna fram i öppningen till vänster

”Bäcken” skall rinna fram i öppningen till vänster

Idén fick mästaren och hans lärljunge från en rondell i grannbyn. Jag kan knappt bärga mig tills jag får se slutresultatet. Historieläraren Bertrand har skollov denna vecka och nästa, så det mesta lär vara klart innan det är dags för honom att kliva in bakom katedern igen.

Jag älskar min lilla by och alla människorna i den.

Idag är en ny dag.

Jag kommer att knattra ner mer iakttagelser på min medhavda äpplemaskin. Jag skriver om kvällarna, med grinden låst, fönsterluckorna mot natten igenbommade och kanske sippar jag det sista av mitt vin innan sänggående. Igår var en ganska solitär dag, bortsett från hantverkarbestyren och jag njöt i mitt ombonade kvällshus. Var bara lite irriterad över att nätet inte lät mig ladda upp bilder – vi var uppenbarligen många bakom tjocka stenväggar som ägnade oss åt aktiviteter framför en skärm. Om morgnarna är vi färre, så då går det bra.

Bonne journée, mes amis!