Etiketter

, , , ,

Jag sitter i solen. Vinden från havet sveper nyckfullt in över vår terrass med jämna mellanrum och ylletröjan åker av och på i mina klassiskt tröstlösa försök att hålla sommar.

Näsdroppar, Bisolvon, Ipren och Alvedon är dieten för dagen, för jag är ledig och märker till slut att jag nog ändå är förkyld. Min sonora stämma är ett minne blott, så jag sitter här och håller truten.

Telefonen är vilsamt tyst och det är en skön kontrast mot gårdagens virvelvind av aktiviteter. Tyst är det för övrigt också på vår gata. Inte många av grannarna är hemma och jag vet av konversationerna som hördes från gatan under de tidiga morgontimmarna att det är båtliv som levs i helgen. Västkustmänscher vore inte västkustmänscher om de inte levde båtliv. Turisterna börjar komma också och det låter osvenskt vid kassorna i den lokala ICA-butiken. Säsongen börjar också här. På Tjörn.

Det är visst och bestämt sommar, den nyckfulla vinden och ylletröjan till trots.

Så plingar det till i min äppelburk och Murviel gör sig påmint. Enligt uppgift behövs där inga ylletröjor. Svetten lär pärla i pannan på makalösa Maisondedeux när de går loss på poolhuset för att hjälpa oss förbereda det för sommarens gäster.

Innan jag lämnade Murviel häromsistens assisterade de mig för en tripp till IKEA i Montpellier. På deras hästsläp lastades en bäddsoffa

och två växasängar

som de sen baxade upp för trappan i trädgården åt mig. Ingenting är förvisso omöjligt men just baxandet av otympliga och tunga kartonger hade jag behövt riskera både liv och lem för att kanske klara av.

Fast monterandet, det skötte jag…

Före…

Bäddsoffan Friheten tog många timmar att få på plats, inte för att det var komplicerat, utan för att det var varmt och för att jag efter alla vändor med möbelmontering genom åren lärt mig att läsa manualen noga och igen och igen för att inte någon usling till brädlapp skall hamna fel.

Och ändå – ett par vändor gör om, gör rätt blev det iallafall.

… och efter

Det hann bli kväll och långa skuggor innan jag kunde ta några kliv tillbaka och med mobilen i högsta hugg beundra och föreviga mitt värv.

Möbeln som tidigare stått inne i poolhuset har nu fått flytta ut och där gör den sig riktigt bra! Nu kommer den att användas betydligt mer och den som föredrar svalkan under takfläkten har fått en annan soffa att sträcka ut sig i.

Min blixtvisit i Murviel gav inte utrymme för så mycket annat än fix och iordningställande men det är skönt att det hanns med. Nu är en av storfavoriterna där med sina vänner och Maisondedeux har hunnit med att slipa dörrarna och förbereda dem (sagda dörrar, alltså, inte storfavoriten&co) för en ny kulör…

… och i det stora rummet har ett hål för ventilation tagits upp;

Ett litet fönster mellan stora rummet och lilla gästbarnkammaren har kommit på plats,

och när sedan speglarna i mittenpartidörrarna ut mot poolen bytts ut mot glas – de översta öppningsbara – har poolhuset förvandlats till ett fungerande gästhus där hugade kan sova utan att riskera att luften tar slut. Koll på eventuella medföljande telningar tillräckligt stora för att sova i eget rum kan de också ha genom det lilla fönstret mellan rummen.

Nu väntar några hektiska veckor innan nästa avfärd mot Murviel. En murvielsommar tillsammans med familjen hägrar och jag kan nästan inte bärga mig.

Bienvenu, allra mest älskade!