Etiketter

, ,

Så länge har vi alltså haft vårt hus i favoritbyn, att vi hunnit se både bagare och slaktare stänga igen sina butiker.

Sportbaren har också den hunnit byta ägare och Sparbutiken i byn har fått låsa dörren för sista gången. Ibland har sjukdom kommit i vägen, ibland har det visat sig inte vara tillräckligt lönsamt. Andra gånger spelar längtan efter familj någon annanstans huvudrollen.

Oavsett varför etablissemangen byter ägare eller stänger igen så är det tråkigt, inte alltid för att de är så bra eller för att just vi frekventerat dem så särskilt ofta, utan för att det är ett tidens trista tecken också i små franska byar. Några kilometer bort breder SuperU ut sig och erbjuder storstilat och under samma tak allt det som småbutikerna i byarna ensamt tillhandahöll för inte alls så länge sedan. Inne i byarna befolkas dessutom de knarrgamla husen av tokcharmade expatrioter från kyligare breddgrader, medan byborna själva flyttar ut till nybyggda, praktiska hus i byarnas utkanter istället. Invid de nya husen står bilar de lätt hoppar in i för att snabbt ta sig till vidsträckta parkeringar invid supermarchéerna. Inte kan de väl klandras för att de väljer det alternativet framför att att tråckla sig in i trånga gränder för att gynna en aldrig så trevlig bagare, fiskehandlare eller slaktare? Charmen får stryka på foten till förmån för effektiviteten, helt enkelt. Vi nybybor får finna oss i att trippa förbi nerdragna jalusier och inse att det kanske inte är så mycket vi kan göra åt saken.

Nu har så till sist turen kommit till kvarterskrogen La taverne de Léa. Länge har ryktet gått att ägarna Sandra, David och dottern Léa är på väg tillbaka till sin hemstad längre norrut. Härom dagen tackade de officiellt för sig via sin facebooksida. Visserligen har det märkts att de inte riktigt fått livspusslet att gå ihop men det känns ändå sorgligt.

Skärmavbild 2013-02-08 kl. 20.05.01

Chèvre chaud à la Taverne de Léa

Nu blir det ingen mer chèvre chaud till lunch medan Sandra pilar mellan borden och David slamrar i köket. Enligt ryktet står dock en ny restauratör i kulisserna redo att ta över och det skulle ju kunna tänkas bli bra det med?

I alla händelser behöver Murviel snarare fler, inte färre kvarterskrogar. Både för konkurrensens och omväxlingens skull. Fortsättning lär följa.