Jag och hunden har rullat genom Europa igen. Först i sällskap av E och K och sämre kan en ju ha det.

Vi kom fram till Heidelberg ganska sent i förrgår kväll och jag checkade in på ett löjligt stort rum på Hotel Goldener Falke, alldeles på torget.

Heidelberg vältrar sig fortfarande i juldekorationer som inte skäms för sig alls. Det är mycket men det är också fint, om en som jag tindrar lite extra bland granbarr och ljusslingor. Vi hann med både en lättare kvällsmåltid och en lång härlig frukost i tyskt traditionsrik restaurangmiljö,

innan vi vinkade hejdå och jag och jycken, som tillbringat natten hos E, eftersom hon inte var välkommen på härbärget, for vidare mot Lyon. Tät dimma avlöste blek vintersol och sedan stjärnklar kväll och stigande temperaturer för varje mil vi tuggade oss söderut.

Nu har vi hunnit inspektera ägorna och förberedelser inför kvällen är igång. Gilbert, som hjälpte oss med brevlådan tidigare i höstas, har sedan jag var här senast sett till att badrumskommoden äntligen fått sitt kakel på plats:

IMG_9577

Vilken glädje att upptäcka det när fönsterluckorna till gästbadrummet öppnades! I två år har kaklet legat och väntat på att någon skulle förbarma sig över det och få det på plats – vi är en aning sega med sådant vi tror att vi skall kunna fixa själva, nämligen. Jag gav upp när jag insåg hur tjockt kaklet var och hur uppenbart stor risken var att plattorna skulle spricka, om jag gav mig på att försöka klyva dem. Ett annat faktum är förstås att jag inte alls hade lyckats få till det lika snyggt som den vana hand som till slut tog sig an det har lyckats med.

I trädgården har Bertrand och hans medhjälpare Robin kapat träd och rensat för att få mer ljus till odlingarna invid trädgårdstrappan:

Vid poolen har det också ansats för att solen skall kunna komma åt att värma vattnet under vår och höst. Det ser lite kalt ut än så länge men numera vet vi ju hur snabbt växtligheten hämtar sig och tar revansch, så det blir nog alldeles perfekt längre fram i vår.

Apelsinträdet föll offer för en fallande gren men kämpar vidare i sitt numera tämligen stympade tillstånd:

IMG_9579

Stenar väntar på att få terrassera slänten, där ytterligare växtlighet skall vräka sig över kanterna:

IMG_9580

Så var det poolen då. Den läcker. En spricka behöver tätas och det ser ut som Alexandre har lokaliserat problemet:

Vi har lite att stå i under de dagar då vi är här men det är bara roligt. Det blir ju så bra när det blir klart!

Nu skall kroppen tvagas, naglar målas och stassen strykas – ikväll blir det sylvesterfest!

Ett riktigt gott nytt år önskas er alla!

IMG_0514