Etiketter

, , , , ,

Det sägs att det för tillfället råder tre årstider i Sverige; vinter i norr, höst längre söderut och sommar i sydost. Där jag befinner mig behöver jag inte längre fundera på om jag behöver ta på mig jacka. Utan en sådan är jag redo att huttrande krypa in i skinnet ett extra varv. Jag har varit en snabbtur till Stockholm, träffat ett sjukt litet barnbarn, hämtat en son och svängt förbi Värmland på vägen tillbaka till ön. Det gäller ju att upprätthålla ryktet om att vara en sådan som inte klarar att hålla sig still på samma plats särskilt länge åt gången.

Söndagen har redan övergått i måndag, jag och son sitter och väntar på debatt nummer två mellan Trump och Clinton och därefter väntar sovmorgon, lång frukost och ledig dag hemma. Sånt gillas av nattugglor som jag.

Vår gata sover, liksom hunden och hennes husse. Jag far i tanken iväg till Murviel medan jag väntar på att debatten skall börja. Bertrand har hört av sig med nya trädgårdsidéer och undrar entusiastiskt när vi är på plats igen, så att han kan berätta och visa. Bignonen – planterad av samme Bertrand – på framsidan är magnifik också när den inte blommar och den får hållas efter rejält för att inte alldeles ta över trappan på framsidan:

Det är snyggt jobbat av plantan som bara var en tvärhand hög våren 2014…

10168479_10152402997208420_441394024_n

Det blir en långhelg ner med sista skavstakärran för säsongen i början av november och jag längtar efter att få vakna av lövverkssilad sol genom sovrumsfönstret.

img_5905

Sen kan det förstås vara så att det redan hunnit bli såpass sen höst att solstrålarna inte riktigt klarar att leta sig in. Fast jag kan leva med det också. Det är troligt att det så långt lidet på hösten mer kommer att handla om kurande inomhus, förutom mitt på dagen om solen är nådig. Optimisten i mig har i år valt att hålla igång poolen ända in i november och med värmepumpen igång. Kanske kan det bli ett aldrig så litet dopp men jag gör mig inga illusioner om ändlösa lata timmar i en solsäng. November är trots allt höst också i Murviel, även om skillnaden mot vår höstkulna ö ändå är nog så stor.

Jag insåg när jag försökte bildblogga om husets insida i början av september att jag nästan inte fotat inomhus alls den senaste tiden. När jag var nere sist bestämde jag mig därför för att råda bot på det och for omkring med kameran för att få bilder ur olika vinklar som stöd för minnet när fortsatta arbeten skall planeras. Fönstren är ju äntligen omhändertagna och så småningom skall väggarna i det stora rummet fräschas upp men det får vänta ett tag till.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Först skall nämligen badrummet intill vårt sovrum få en dörr, liksom den lilla klädkammaren till höger om badrumsöppningen. Carrelaget i badrummet är ganska fläckigt och den vägghängda toaletten kan kanske snart behöva monteras ner och monteras tillbaka igen, eftersom vi misstänker att det läcker från cisternen bakom kaklet. Vi misstänker ingen fuktskada där ännu iallafall men det kan ju bli…

Det vore synd om vi skulle bli tvungna att renovera ett badrum som vi tycker är alldeles perfekt som det är, så vi håller koll och avvaktar.

Nåväl – det är inte bara praktikaliteter jag tänker på när tankarna flaxar söderut mitt i natten. Jag funderar till exempel på om gräshoppan som beundrade bilden på Bertil min sista dag i huset häromsistens har överlevt. Jag kunde ju ha hjälpt den ut till grönskan innan jag stängde fönsterluckorna istället för att lämna den åt sitt öde i det stängda huset. Kan inte förstå nu hur jag kunde vara så grym; risken att jag skall få ta hand om ett gräshoppelik när jag kommer tillbaka är ju liksom överhängande.img_5922

Jag tänker också på min franskstudieverkstad ute på terrassen och på att mer inspirerande än så blir det inte…

… eller så tänker jag på den mörka kvällen nedanför sovrumsfönstret och på hur vi skall ordna med ljussättningen i trädgården. Ljusslingan från Åhléns blev en bra början och fler sådana skall det bli när tonnellen är på plats.

img_5918

Stegen i grusgången har jag smålett åt med jämna mellanrum.

img_5944

Inhandlade på Ica Maxi, minsann.

De fyller ingen egentligen funktion men jag tycker om att tänka på dem och på hur glödheta de blev i solen i somras. Ingenting för bara fötter, var det en och annan som blev varse! Vi får sätta upp en varningsskylt nästa sommar.